TuneList - Make your site Live

♥tercipta untukku♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

♥MY LOVELY GUEST♥

Monday 23 July 2012

CHEF CKIN: SAGU BERENDAM :)


salam ramadhan u'olls :)

ramadhan tahun ni,,bermulalah cabaran masak memasak aku..
tahun ni mama serahkan sepenuhnya kat aku tuk wat juadah sahur dan berbuka..
giler kentang terpaksa bersengkang mata tuk wat juadah tuk sahur..
dan berpening kepala dan berhempas pulas tuk pikir dan wat juadah tuk berbuka..
kuih raya pon aku yg buat okey..
ni tgh survey kuih ape yg nak buat.. :)

baru 3 ari puasa,,
aku dah pening xtaw nak masak ape,,aiyaaaa...

ni aku nak kongsi resipi SAGU BERENDAM 
thanks to my adek RATNA cz ajar akak masak benda ni.. :)

DESSERT SAGU BERENDAM

bahan-bahan:
2 cawan sagu mata ikan ape2 kaler pon boleh
5cawan air
1ketol gula melaka
daun pandan
garam
susu cair (**boleh gak guna santan)

cara membuat:

1. masak 2cawan sagu atas api bersama 5cawan air,,kacau sampai kembang
2. masuk ckit garam supaya sagu tu rasa masin2 ckit
3. dah kembang,,masuk dalam bekas then sejukkan.. 
4. untuk buat kuah pula,, cairkan gula melaka dalam periuk,,tggu smpai cair,,kalau agak2 pekat ngan manis,,tambah air..then masuk daun pandai,,tggu sampai didih ckit..
5..dah siapppp,,okey,,cara nak makan pulak.. 

AMIK 3 SUDU SAGU YG DAH SEJUK,CAMPURKAN DENGAN 2 SUDU GULA MERAH YANG DAH DICAIRKAN dan CAMPURKAN DENGAN 1 SUDU SUSU CAIR...

6. dah boleh mkannnn...sedapppp woooo.. :)

macam ni la rupanya dessert ni,,
sorry gambar ni pon curik org punyer,,
xsempat nk snap pic sagu berendam sendiri cz  xsempat nk snap,,
dah kene makan..hihi

selamat mencuba!!!!



♥♥KASIHCHINTASAYANG:apabila hati mula berbicara..(^_^)♥♥

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...