baru lepas tengok citer safiyya,,tetiba dlm program tu ade ckp psl KEK DALAM BALANG..toinkkkk..trus dapat idea nak buat kek tu sbgai hadiah,,maklumlah,,anyvesery ngan en.boyfren dah nak dekat..tetiba mcm nk kc die bnda tuh,,tapi kaedahnya,,klu aku pos kek tu g kampung en.BF..agak2 berkulat x??takot la pulak,,aiyaaaa.tp serius,,nmpk comey n nampak mcm senang..mcam nk try buat satu dulu la..hihi..klu jadi,,insyaallah akan ku cuba tuk buat..:)
serius mmg comey..tak sabar nk buat..hope aku berjaya buat k.. :)
200 gm butter
330 gm gula castor
5 biji putih telur A
2 sdk esen vanilla
400 gm tepung gandum*
4 sdk baking powder* - *satukan dan ayak
290 gm susu segar
1 sdk pewarna ungu
1 sdk pewarna biru
1 sdk pewarna hijau
1 sdk pewarna kuning
1 sdk pewarna oren
1 sdk pewarna merah
cara membuat:
1. Dalam mixer, pukul butter dan gula sehingga kembang.
2. Tuang putih telur dan esen vanilla, kemudian pukul lagi sehingga adunan sebati.
3. Masukkan adunan tepung bergilir2 dengan susu segar, gaul sebati dengan menggunakan spatula, jika nampak berketul2, gunakan mixer dengan kelajuan paling perlahan selama beberapa saat.
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap bahagian lebih kurang dalam 210 gram dan tambahkan setiap bahagian dengan setiap pewarna, boleh tambah perasa jika suka, masukkan dalam 'piping bag' dan gunting hujung 'piping bag' supaya menjadi lubang kecil.
5. 'Pipe' nipis adunan warna ungu dalam balang bersaiz 2.5 inci lebar x 3 inci tinggi, diikuti dengan warna biru, hijau, kuning, oren dan merah. Jangan 'pipe' tebal sangat nanti kek akan mengembang.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terdahulu secara 'waterbath' dengan suhu 170C selama 35 minit atau sehingga masak, pastikan air dalam loyang adalah air panas.
7. Sejukkan kek, baru 'pipe'kan dengan adunan cheese (resepi dibawah) di atas kek dan hias ikut kreativiti masing2.
Bahan2 cheese..
250 gm cream cheese
50 gm butter
100 gm gula aising - ayakkan
Cara2nya..
1. Dalam mixer, sebatikan cream cheese dan butter.
2. Tambahkan gula aising dan pukul lagi sehingga adunan rata. Siap untuk digunakan.
copy from: juicycafe.blogspot.com
No comments:
Post a Comment